Filet z flądry

Flądra to niezwykle smaczna ryba o delikatny smaku. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w 100g flądry to koło 0,5 gram. Mięso flądry zawiera średnio 50-85% wody, 10-25% białka, 0,2-54% tłuszczu, 0,5-5,6% soli mineralnych - głównie fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, niewielkie ilości 0,1-0,4% węglowodanów, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

22,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Flądra to niezwykle smaczna ryba o delikatny smaku. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w 100g flądry to koło 0,5 gram. Mięso flądry zawiera średnio 50-85% wody, 10-25% białka, 0,2-54% tłuszczu, 0,5-5,6% soli mineralnych - głównie fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, niewielkie ilości 0,1-0,4% węglowodanów, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E.

Białko flądry charakteryzuje się wysoką strawnością 93-97 %. Szczególnie istotny ze zdrowotnego punktu widzenia jest zawarty we flądrze/gładzicy tłuszcz. Cechuje go wysoka przyswajalność oraz obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z rodziny posiadających cenne właściwości dietetyczne.

Kaloryczność mięsa flądry wynosi około 100 kcal/100g. Dzięki temu potrawy z niej przyrządzone nie należą do tuczących, a delikatna struktura mięsa ułatwia obróbkę kulinarną.

Warunki przechowywania:
               od 0 do 2 C

Alergeny:                                           Ryby

Termin przydatności do spożycia:  Podawany przy składaniu zamówienia

Produkty polecane

Facebook YouTube