Flądra - tusza, mrożona Zobacz większe

Flądra - tusza, mrożona

Flądra to niezwykle smaczna ryba o delikatny smaku. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w 100g flądry to koło 0,5 gram. Mięso flądry zawiera średnio 50-85% wody, 10-25% białka, 0,2-54% tłuszczu, 0,5-5,6% soli mineralnych - głównie fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, niewielkie ilości 0,1-0,4% węglowodanów, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E.

Więcej szczegółów

10,00 zł

This product is not sold individually. You must select at least 6 quantity for this product.

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Flądra to niezwykle smaczna ryba o delikatny smaku. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w 100g flądry to koło 0,5 gram. Mięso flądry zawiera średnio 50-85% wody, 10-25% białka, 0,2-54% tłuszczu, 0,5-5,6% soli mineralnych - głównie fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, niewielkie ilości 0,1-0,4% węglowodanów, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E.

Białko flądry charakteryzuje się wysoką strawnością 93-97 %. Szczególnie istotny ze zdrowotnego punktu widzenia jest zawarty we flądrze/gładzicy tłuszcz. Cechuje go wysoka przyswajalność oraz obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z rodziny posiadających cenne właściwości dietetyczne.
Kaloryczność mięsa flądry wynosi około 100 kcal/100g. Dzięki temu potrawy z niej przyrządzone nie należą do tuczących, a delikatna struktura mięsa ułatwia obróbkę kulinarną, 

Produkty polecane

Facebook YouTube