Bez kategorii

Soczysty filet z dorsza od smacznaryba.pl.


▶️Składniki:
500 g fileta z dorsza bez skóry
sól i pieprz
70 g mąki pszennej
70 g mąki kukurydzianej
150 ml piwa jasnego
▶️Ziemniaczki pieczone:
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
świeżo mielony pieprz
sól
natka pietruszki
▶️Sos tatarski:
10 pieczarek konserwowych
1 ogórek kiszony
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1/2 posiekanego koperku
Sól i pieprz
▶️Dodatkowo:
olej do smażenia
natka pietruszki
cytryna
▶️Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na ćwiartki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i pokrojonymi 2 ząbkami czosnku. Kiedy woda będzie wrzeć dodać pokrojone ziemniaki i gotować pod przykryciem przez około 5-10 min w zależności od wielkości ziemniaków.
.
Piekarnik nagrzać do 220*C góra- dół.
.
Podgotowane ziemniaczki odcedzić i przełożyć do miski.
.
W szklance wymieszać oliwę, paprykę słodką, czosnek granulowany, mąkę ziemniaczaną (skrobia nadaje ziemniakom chrupkości). Zawartość szklanki wlać do ziemniaków i wymieszać dokładnie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, doprawić solą i pieprzem.
.
Piec około 40-50 min aż ziemniaczki będą rumiano złote.
.
Rybę osuszyć i pokroić na połówki jeśli filety są w całości. Filet posolić i popieprzyć z oby stron.
.
Obie mąki wymieszać i 1/2 mąki wymieszać z piwem. Ciasto piwne powinno by dość gęste. Rybę obtoczyć najpierw w mące a następnie w cieście.
.
Na patelni rozgrzać olej i wkładać rybę. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
.
Pieczarki i ogórka posiekać bardzo drobno. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Fish& chips podawać z sosem tatarskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *