Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Flądra - bez głowy
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Flądra to niezwykle smaczna ryba o delikatny smaku. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w 100g flądry to koło 0,5 gram. Mięso flądry zawiera średnio 50-85% wody, 10-25% białka, 0,2-54% tłuszczu, 0,5-5,6% soli mineralnych - głównie fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, niewielkie ilości 0,1-0,4% węglowodanów, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E.
Białko flądry charakteryzuje się wysoką strawnością 93-97 %. Szczególnie istotny ze zdrowotnego punktu widzenia jest zawarty we flądrze/gładzicy tłuszcz. Cechuje go wysoka przyswajalność oraz obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z rodziny posiadających cenne właściwości dietetyczne.