Bez kategorii

Soczysty filet z dorsza od smacznaryba.pl.


鈻讹笍Sk艂adniki:
500 g fileta z dorsza bez sk贸ry
s贸l i pieprz
70 g m膮ki pszennej
70 g m膮ki kukurydzianej
150 ml piwa jasnego
鈻讹笍Ziemniaczki pieczone:
1 kg ziemniak贸w
2 z膮bki czosnku
4 艂y偶ki oliwy
1 艂y偶eczka maki ziemniaczanej
1/2 艂y偶eczki papryki s艂odkiej
1/2 艂y偶eczki czosnku granulowanego
艣wie偶o mielony pieprz
s贸l
natka pietruszki
鈻讹笍Sos tatarski:
10 pieczarek konserwowych
1 og贸rek kiszony
2 艂y偶ki majonezu
1/2 艂y偶eczki musztardy
1/2 艂y偶eczki posiekanego szczypiorku
1/2 posiekanego koperku
S贸l i pieprz
鈻讹笍Dodatkowo:
olej do sma偶enia
natka pietruszki
cytryna
鈻讹笍Przygotowanie:
Ziemniaki obra膰, umy膰 i osuszy膰 r臋cznikiem papierowym. Pokroi膰 na 膰wiartki. W garnku zagotowa膰 wod臋 z 1 艂y偶eczk膮 soli i pokrojonymi 2 z膮bkami czosnku. Kiedy woda b臋dzie wrze膰 doda膰 pokrojone ziemniaki i gotowa膰 pod przykryciem przez oko艂o 5-10 min w zale偶no艣ci od wielko艣ci ziemniak贸w.
.
Piekarnik nagrza膰 do 220*C g贸ra- d贸艂.
.
Podgotowane ziemniaczki odcedzi膰 i prze艂o偶y膰 do miski.
.
W szklance wymiesza膰 oliw臋, papryk臋 s艂odk膮, czosnek granulowany, m膮k臋 ziemniaczan膮 (skrobia nadaje ziemniakom chrupko艣ci). Zawarto艣膰 szklanki wla膰 do ziemniak贸w i wymiesza膰 dok艂adnie. Prze艂o偶y膰 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, doprawi膰 sol膮 i pieprzem.
.
Piec oko艂o 40-50 min a偶 ziemniaczki b臋d膮 rumiano z艂ote.
.
Ryb臋 osuszy膰 i pokroi膰 na po艂贸wki je艣li filety s膮 w ca艂o艣ci. Filet posoli膰 i popieprzy膰 z oby stron.
.
Obie m膮ki wymiesza膰 i 1/2 m膮ki wymiesza膰 z piwem. Ciasto piwne powinno by do艣膰 g臋ste. Ryb臋 obtoczy膰 najpierw w m膮ce a nast臋pnie w cie艣cie.
.
Na patelni rozgrza膰 olej i wk艂ada膰 ryb臋. Sma偶y膰 na z艂oty kolor z obu stron.
.
Pieczarki i og贸rka posieka膰 bardzo drobno. Wszystkie sk艂adniki na sos dok艂adnie wymiesza膰, doprawi膰 sol膮 i pieprzem.

Fish& chips podawa膰 z sosem tatarskim.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *